logo

czwartek, 24 kwietnia 2014

Kremowa zupa kokosowo-marchewkowa z soczewicą i prażoną cebulką

Kupiłam kolejny pęczek młodych marchewek - taka moja słabość i pokusa, która zawsze zwycięża.
Dzięki temu powstała ta pyszna zupa, bo tych pęczków było chyba z pięć, duży zapas soczewicy, kilka puszek mleka kokosowego. Ostatnio nie panuję nad własnymi szafkami, wypełnione są po brzegi różnymi składnikami, tylko czasu brak na kreatywne wykorzystanie.


Zapraszam w kokosową podróż obiadową porą ;)
Taka zupa mile zaskoczy Wasze podniebienia i sprawi, że chętnie sięgniecie po dokładkę.


Składniki dla 3 osób:
  • 8-10 młodych marchewek - około 600 g
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 szklanka soczewicy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 szklanki wody
  • 100 ml mleka kokosowego
  • świeżo zmielona sól i pieprz
  • do posypania tuż przed podaniem prażona cebulka

Przygotowanie:
  • marchew dokładnie umyć i taką młodą to "zeskrobać", a normalną obrać, pokroić na mniejsze kawałki, pietruszkę - obrać - pokroić jak marchew
  • rozgrzać oliwę z olejem kokosowym, podsmażyć marchewkę i pietruszkę- ma być zezłocona na brzegach, ma pachnieć w kuchni marchewkową słodyczą
  • dosypujemy teraz soczewicę i też przez chwilę podsmażamy
  • dolewamy wodę - przykrywamy i gotujemy do miękkości - około 15 minut na średnim ogniu
  • na tym etapie blenderem miksujemy warzywa i soczewicę - ma powstać z tego gęsty krem
  • dodajemy mleko kokosowe, solimy, doprawiamy pieprzem - krótką chwilę zagotowujemy
  • nakładamy do miseczek i posypujemy chrupiącą prażoną cebulką

Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. prezentuje się wyśmienicie :) na pewno smakuje również wspaniale :)pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokos i marchwka ? Uwielbiam oba ale nie łączyłam nigdy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...