Żeby było łatwiej, dodatek do obiadu w formie ziemniaków dodajemy do tego samego naczynia.
Moi chłopcy uradowani na widok kurczaka, ja też zjadłam ze smakiem, tymbardziej, że cała miska sałaty z rzodkiewką i śmietaną towarzyszyła nam w obiedzie.
Składniki:
- świeży kurczak o wadze do 1,4 kg
- ulubione zioła i przyprawy, u mnie świeże zioła: majeranek, tymianek, curry, kolendra oraz przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól morska
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 7 ziemniaków
Przygotowanie:
- kurczaka umyć, osuszyć, podważyć skórę na całej jego powierzchni i natrzeć dokładnie przyprawami (dzięki temu mięsko jest smaczne, czuć w nim wszystkie przyprawy)
- do środka włożyć cząstki cytryny, wycisnąć zostawić, dodać czosnek, całe gałązki ziół i dużą cebulę
- resztą cebul pokrojonych na cztery obłożyć kurczaka naokoło, polać olejem rzepakowym i z wierzchu posolić świeżo zmieloną solą
- zostawić w lodówce na całą noc
- następnego dnia obieramy kilka ziemniaków, dzielimy na pół, dodajemy do kurczaka, poprostu układamy obok, posypujemy przyprawami -ja użyłam Vegety do warzyw, ostatnio wygrałam;)
- piekarnik nastawiamy na 220 stopni i wstawiamy nasze naczynie z kurczakiem odkryte na 30 minut
- po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 190 stopni, przykrywamy i pieczemy godzinę
- szykujemy jakąś jarzynkę czy sałatkę, ja podałam do obiadu sałatę masłową z rzodkiewkami z kwaśną śmietaną
Smacznego;)