To danie jednonaczyniowe powstało z myślą o konkursie na blogu Filozofia smaku, w którym zresztą zajęło I-sze miejsce!
W całości wymyślone i stworzone przeze mnie, ale zjedzone już przez całą moją rodzinkę - było pysznie i szybko, bez dodatkowych naczyń, stania przy kuchence, co w przypadku mojego rozkładu dnia jest idealnym rozwiązaniem.
Składniki:
- 3 woreczki ryżu basmati - czyli 300 g
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 0,5 kg mięsa mielonego - u mnie samodzielnie zmielona szynka wieprzowa
- 3 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki mleka
- 4 jajka
- sól, pieprz i curry do smaku
- 200 ml śmietany kremówki
- 800 ml bulionu z warzyw
- 1 mała cukinia
- 1 opakowanie kulek mozzarelli - około 10-12 kuleczek
- świeży tymianek i oregano
- przygotować formę do zapiekanki: wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, wysypać równomiernie ryż
- do miski wbić 1 jajko, dodać mleko, rozmącić, wsypać do tego otręby, namoczyć je, dodać mięso, sól, pieprz i curry - po około 0,5 łyżeczki z każdej przyprawy i dokładnie wymieszać, wyrobić
- tworzyć pulpeciki, układać na ryżu, ja stworzyłam 2 półkola z większymi i mniejszymi pulpecikami
- cukinię umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką
- pozostałe jajka - sztuk 3 wybić do miski i dokładnie rozmącić razem ze śmietaną
- połączyć masę jajeczną z ostudzonym bulionem i cukinią,wylać delikatnie pomiędzy pulpeciki - ja to robiłam dużą łyżką
- poukładać pomiędzy kulki mozzarelli
- posypać ziołami i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec tak około 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec około 45-50 minut
Zjedliśmy z dodatkiem pomidorów skropionych oliwą, doprawionych świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, solą morską i bazylią.