Poszukałam, poszperałam, pomyślałam i zrobiłam, jak dla mnie - REWELACJA!
Nie będę skromna, jest to najlepszy sernik za zimno jaki do tej pory jadłam, jaki zrobiłam!
Delikatny, rozpływający się w ustach, cudnie cynamonowy, cudnie miodowy, ... wiem, że będzie to mój faworyt i to całoroczny, bo cynamon, miód i mascarpone w takim połączeniu to coś wspaniałego!
Ten sernik zrobiłam w małej formie, ma raptem 16 cm średnicy, na Święta jedziemy do Mamy na 2 dni, przygotuję z normalnej porcji, takiej jaką podam w przepisie!
Zamienić można jedynie spód na ciasteczka czekoladowe z cynamonem, które należy rozkruszyć i wymieszać z masłem, wczoraj z braku takich wykorzystałam granolę, która jest z cynamonem i pasowało jak dla nas idealnie, tak więc w tej kwestii zostawiam każdemu wolną rękę. Można też podać go na kruchym cieście, na biszkoptowym, wypróbuję pewnie każdą opcję!
Smak masy, proporcje jak dla mnie są idealne, zawsze można dodawać po trochu i próbować, jeśli boicie się, że cynamonu, czy miodu lub innego dodatku jest za dużo czy za mało - ja zawsze tak robię;)
Przechodzę już do przepisu, choć o tym serniku mogłabym pisać i pisać!
Kasiu, dedykuję ten sernik Tobie i dziękuję za inspirację! Czekam też na Twoją opinię jak go zrobisz!
Składniki na tortownicę 20-22 cm średnicy: (robiłam z połowy porcji)
- 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 %
- 500 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 2 płaskie łyżki cynamonu
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 6 łyżek płynnego miodu lipowego
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- spód ciasta: 10 łyżek płatków owsianych z mojej granoli z tego przepisu wymieszanych z 2 łyżkami masła i 2 łyżkami miodu
Przygotowanie:
- przygotować formę - wyłożyć folią spożywczą w całości, albo tylko boki - ja w przypadku sernika na zimno, gdzie mam spód z ciasta, wykładam tylko boki
- wyłożyć na dno mieszankę płatków z granoli z masłem i miodem lub inną kombinację - ciasteczka, kruche ciasto, biszkoptowy spód - tu najlepiej by pasował czekoladowy z dodatkiem cynamonu albo przyprawy korzennej
- żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszać - tą ilość rozpuszczam w 50 ml wody
- schłodzoną śmietanę umieścić w misie miksera i ubijając pod koniec dodać cukier puder
- do ubitej śmietany dodawać po 1 łyżce mascarpone ciągle miksując
- w międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, kiedy troszkę ostygnie, dodajemy ją do masy śmietanowo-serowej
- cały czas miksując dodajemy cynamon i miód, miksujemy już na wolnych obrotach i pomalutu, po 1 łyżeczce dodajemy żelatynę
- dokładnie już wymieszaną masę przekladamy do formy, wyrównujemy i schładzamy w lodówce kilka godzin
- dekorujemy cynamonem i wiórkami białej czekolady
Im mniejsza tortownica tym sernik będzie wyższy i jak dla mnie bardziej apetyczny;)
Smacznego;)