Dzisiaj propozycja placuszków z cukini, są świeże, delikatne, rozpływają się w buzi i nie można się nimi najeść. Przepis z Kwestii Smaku, ja nie dodaję pieprzu w wersji dla dzieci, tylko delikatnie solę i dodatkowo podaję kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny.
- 30 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 łyżki mleka
- 1 mała cukinia - do 300 g
- oliwa do smażenia
- kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
Przygotowanie:
- mąkę i jajko dokładnie wymieszać rózgą, dodać sól i mleko, wymieszać
- cukinię umyć i w całości ze skórką zetrzeć na grubych oczkach i połączyć z mąką, jajkiem i mlekiem, dokładnie wymieszać (składników wiążących móże się wydawać mało, ale tak ma być, to są placki z cukini a nie z mąki, jajek i mleka)
- rozgrzać oliwę na patelni i wykładać po 1 łyżce formując płaskie placuszki, smażyć z obu stron około 2 minut na złoty kolor, podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym
Smacznego:)
Zjadłabym takiego placuszka... Coś za mną chodzi i nie wiem co. Jeszcze dzisiaj nic nie jadłam i nawet nie co zjeść, ah te życiowe dylematy :P
OdpowiedzUsuńPaula, to szybciutko się za nie zabieraj, są przepyszne, my jak wpadnie w nałóg, to co 2 dzien na przekąskę robimy. Takie małe cukinie masz cały rok dostępne, najlepsze, bo zawsze świeże są w Lidlu.
OdpowiedzUsuńojj mniam!:)
OdpowiedzUsuńnie mam cuknii, buuu
A ja mam i smażę kolejne placki;) Tym razem dla M., dał znać, że już jedzie;)
OdpowiedzUsuńo tak, dopiero skończyłem, przepyszne! Jutro poproszę o następną porcję.
OdpowiedzUsuńtak tak tak
OdpowiedzUsuńJa do takich placków z cukinii dodaję jeszcze startą marccewkę oraz sporo drobno posiekanego koperku. Pycha, A jeszcze do tego delikatny sosik czosnkowy zrobiony z jogurtu , trochę majonezu i 2-3 ząbki czosnku + koniecznie odrobina cukru. PYYYYCHA!!!!!! Mój Andrzejek to uwielbia. Życzymy smacznego.
OdpowiedzUsuńAlissss
a ja lubie z cukrem:) lub smietanka na słodko pychaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
OdpowiedzUsuń