Przeglądając "Kolekcję dobrej kuchni" natknęłam się na ten przepis, który bardzo smakowicie się zapowiadał. Oczywiście troszkę go zmieniłam, troszkę odjęłam, troszkę dodałam od siebie.
Podałam te placuszki jako dodatek do bitek schabowych, ale same z ulubionymi sosami mogą stanowić osobne, wegetariańskie danie.
Składniki na 8 -10 kotlecików:
- 200 g ryżu - użyłam białego w torebkach
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 100 g sera żółtego - użyłam goudy
- 1 jajko
- 50 g mielonych migdałów
- 200 g otrębów owsianych lub bułki tartej, ja użyłam otrębów
- 2-3 łyżki masła do smażenia
Przygotowanie:
- w garnku zagotować bulion, włożyć torebki z ryżem, gotowac na małym ogniu 15-20 minut, następnie odsączyć, wysypać do miski i zostawic do ostygnięcia
- żółty ser zetrzeć, dodać do wystudzonego ryżu, dodać jajko, migdały, połowę otrębów, dokładnie wymieszać
- na patelni rozgrzać masło, resztę otrębów wysypać na talerz
- mokrymi dłońmi formować kotleciki, obtoczyć je w otrębach i smażyć z obu stron po 3 minuty na złoty kolor
Smacznego;)
Z migdałami? Hmm, nie wpadłabym na to. Super!
OdpowiedzUsuńTak, mają dzięki nim taki fajny posmak;)
UsuńAle fajniutkie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPlacuszki ryżowe z tak swietnymi dodatkami muszą smakować wysmienicie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, inny, napewno zagości u mnie w domu na stałe, Miłego weekendu!
UsuńSkładniki zapowiadają się na pyszną przekąskę. I to maczanie w różnych sosach... :P Bardzo lubię takie rzeczy. ;)
OdpowiedzUsuńSą bardzo fajne! M. najpierw je sobie zajadał a potem dopiero wziął się za mięsko;) Pozdrawiam!
UsuńNie miałam pojęcia, że można w ten sposób wykorzystać potencjał otrębów! Ja dodaję je tylko do chleba. Pomysł bardzo mi przypadł do gustu - szczególnie, że ryż gotujesz w rosole, a nie w samej wodzie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Otręby dodaję do wielu dan, praktycznie gdzie sie da, panieruję w nich, daję zamiast bułki tartej do mielonego, do ciast, do jogutu na drugie śńiadanie, z sałatką owocową;) zajrzyj do moich etykiet, zobaczysz gdzie jeszcze;)
UsuńPozdrawiam!
ładnie kształtne :)
OdpowiedzUsuńBaaaaardzo ciekawy przepis:) Wszystkie składniki uwielbiamy. Z pewnością wypróbujemy! Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę smacznego;)
Usuńbardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam.
I takie są;)
UsuńDobry taki obiadek!
OdpowiedzUsuńChwilka prac przy nich, ale warto;)
UsuńMniaaaam ale wyglądają apetycznie, mój synek chyba by je polubił :)
OdpowiedzUsuńMój 3 latek z sosem pomidorowym zajadał;)
UsuńRyżowe kotleciki brzmią smakowicie :-) Zwłaszcza gdy występują w towarzystwie sera i migdałów...mmm!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! ten posmak migdałów, pycha!
UsuńCiekawe połączenie, apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i Pozdrawiam!
Usuń