logo

piątek, 27 kwietnia 2012

Placuszki ryżowe

Ten tydzień mam wolny od dodatkowych zajęć, przez to więcej czasu na wymyślanie w kuchni.
Przeglądając "Kolekcję dobrej kuchni" natknęłam się na ten przepis, który bardzo smakowicie się zapowiadał. Oczywiście troszkę go zmieniłam, troszkę odjęłam, troszkę dodałam od siebie.



Podałam te placuszki jako dodatek do bitek schabowych, ale same z ulubionymi sosami mogą stanowić osobne, wegetariańskie danie.





Składniki na 8 -10 kotlecików:

  • 200 g ryżu - użyłam białego w torebkach 
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 100 g sera żółtego - użyłam goudy
  • 1 jajko
  • 50 g mielonych migdałów
  • 200 g otrębów owsianych lub bułki tartej, ja użyłam otrębów 
  • 2-3 łyżki masła do smażenia

Przygotowanie:
  • w garnku zagotować bulion, włożyć torebki z ryżem, gotowac na małym ogniu 15-20 minut, następnie odsączyć, wysypać do miski i zostawic do ostygnięcia
  • żółty ser zetrzeć, dodać do wystudzonego ryżu, dodać jajko, migdały, połowę otrębów, dokładnie wymieszać
  • na patelni rozgrzać masło, resztę otrębów wysypać na talerz
  • mokrymi dłońmi formować kotleciki, obtoczyć je w otrębach i smażyć z obu stron po 3 minuty na złoty kolor


Smacznego;)

23 komentarze:

  1. Z migdałami? Hmm, nie wpadłabym na to. Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki ryżowe z tak swietnymi dodatkami muszą smakować wysmienicie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy przepis, inny, napewno zagości u mnie w domu na stałe, Miłego weekendu!

      Usuń
  3. Składniki zapowiadają się na pyszną przekąskę. I to maczanie w różnych sosach... :P Bardzo lubię takie rzeczy. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo fajne! M. najpierw je sobie zajadał a potem dopiero wziął się za mięsko;) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Nie miałam pojęcia, że można w ten sposób wykorzystać potencjał otrębów! Ja dodaję je tylko do chleba. Pomysł bardzo mi przypadł do gustu - szczególnie, że ryż gotujesz w rosole, a nie w samej wodzie ;)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otręby dodaję do wielu dan, praktycznie gdzie sie da, panieruję w nich, daję zamiast bułki tartej do mielonego, do ciast, do jogutu na drugie śńiadanie, z sałatką owocową;) zajrzyj do moich etykiet, zobaczysz gdzie jeszcze;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Baaaaardzo ciekawy przepis:) Wszystkie składniki uwielbiamy. Z pewnością wypróbujemy! Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smacznie wygląda :)

    Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniaaaam ale wyglądają apetycznie, mój synek chyba by je polubił :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ryżowe kotleciki brzmią smakowicie :-) Zwłaszcza gdy występują w towarzystwie sera i migdałów...mmm!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe połączenie, apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...