Ta dzisiejsza propozycja jest pyszna, ale na tą najlepszą muszę sobie polecieć;)
Pierś z kurczaka upiekłam w papirusie Winiary, smak neutralny, dobry, ale najbardziej jestem zadowolona z soczystości mięsa, bo jest całe mięciutkie i wypieczone, więc ten patent pod tym względem bardzo mi się podoba.
Składniki na 2 obiadowe sałatki:
- 2 kawałki kurczaka, każdy po około 200 g
- 2 arkusze papirusa Winiary - z czosnkiem i ziołami
- 3 kromki chleba - ja miałam orkiszowy
- 1/2 główki średniej wielkości sałaty lodowej
- 50 g parmezanu w kawałku, miałam Grana Padano
- 4 fileciki anchois w oleju
- 5 łyżek majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
- piersi z kurczaka usmażyć według przepisu na opakowaniu, czyli na rozgrzanej patelni ułożyć mięso, które wkładamy pomiędzy płaty pergaminu, smażymy po około 5-7 minut z każdej strony
- w tym czasie na drugiej patelni robimu grzanki: chleb kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na gorącą patelnię, potrząsamy kilka razy, żeby się nie przypaliły
- sałatę kroimy w cienkie paseczki albo tak jak lubimy i wrzucamy do większej miski
- dodajemy pokrojony na cienkie kawalki parmezan, mieszamy
- do naczynia blendera dodajemy majonez, wyciśnięty ząbek czosnku, anchois - miksujemy, dodajemy ocet winny, miksujemy
- sos wlewamy do sałaty, dokladnie mieszamy, pod sam koniec dodajemy grzanki - inaczej za bardzo nam namokną, a mają chrupać
- wykładamy sałatę na talerze
- gorącą pierś kroimy w 1 cm paski, układamy na sałacie i odrazu zajadamy
Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji
MNIAMUŚNE :)
OdpowiedzUsuńFajna, soczysta sałata;) Polecam!
UsuńWygląda bardzo ciekawie:)
OdpowiedzUsuńI smakuje ciekawie, polecam!
UsuńUwielbiam Cezara, niestety zjadam zawsze do niego tonę ulubionych grzanek :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, one pysznie chrupią;) Pozdrawiam!
UsuńFantastyczny pomysł! Bardzo mi się podoba!!!!!! Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńCzyli odbiór prawidłowy! Pozdrawiam!
Usuńcaesar salad oryginalnie robi sie z salaty rzymskiej.;)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że masz rację;) Jednak ja zawsze robię z lodowej;) Pozdrawiam!
Usuńa probowalas z rzymska?
UsuńWiesz, właśnie tak rozmawiam z moim M. i chyba to jest to czego ciągle nam brakuje w naszej caesar salad, tego smaku... pewnie chodzi o sałatę! Kupię i zrobię i dam znać, tylko ciężko ją dostać....ale poszukam i napewno tu odpowiem jak zrobię z rzymską;)
UsuńWspaniale wygląda. Zapraszam do udziału w konkursie http://edytkagotuje.blogspot.com/2012/09/konkurs-jesienne-smaki-ziemniaki.html
OdpowiedzUsuńDziękuję, już zaglądam;)
Usuńżebym miała czas na takie sałatki, to moje szkolne jedzenie nie było by takie nudne. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie połączenia smakowe, a kurczaka w papirusie miałam okazję testować. Mięso jest idealnie soczyste.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na konkurs z Winiarami do mnie na bloga :)
Jest soczyste, to fakt ;) I oczywiście polecam sałatkę! Pozdrawiam i już zaglądam;)
UsuńCudowny przepis, na pewno po niego sięgnę! Kupiłam ostatnio te Winiary i już wiem do czego użyję:)
OdpowiedzUsuńNie mogę przeglądać takich przepisów o takiej godzinie ;) Jeść!
OdpowiedzUsuń