W tym tygodniu szukając inspiracji wśród swoich uzbieranych w pokaźną kolekcję opakowań trafiłam na wspaniały przepis z opakowania po jogurcie greckim firmy Candia Greek Style.
Zapraszam na przepyszną zupę indyjską, która smakuje prawie jak w naszej ukochanej indyjskiej restauracji, piszę prawie, bo tamta ma smak płynący z rąk i serca indyjskiego kucharza, to jest jedyny składnik, który brakuje tej mojej;)
Od siebie dodałam extra sok z cytryny, było wspaniale.
Składniki:
- 340 g jogurtu greckiego
- 300 g piersi z kurczaka
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 duża cebula
- 50 g ryżu dłygoziarnistego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 goździki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka tłuczonych ziaren kolendry
- szczypta pieprzu cayenne
- pieprz czarny i sól
- sok z 1/2 dużej cytryny - moja ingerencja
Przygotowanie:
- cebulę i imbir drobno poszatkować i poddusić w garnku na rozgrzanym maśle
- mięso pokroić w cienkie paski i obtoczyć w wymieszanych dokładnie przyprawach
- wszystko połączyć z jogurtem, stopniowo dodawać bulion, ciągle mieszając
- dodaać goździki oraz ryż
- gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut, pod sam koniec dodać sok z cytryny
- doprawić solą i pieprzem
Smacznego;)
Wygląda bardzo smakowicie - a sama nazwa zachęca do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ciężko mi było ładniej ją przedstawić na zdjęciu, ale jest naprawdę pyszna i warto zrobienia, u nas zostaje w menu na stałe;)
UsuńBardzo ciekawa propozycja! Miłego weekendu!
OdpowiedzUsuńDziękuję i miłego nadchodzącego tygodnia.
UsuńPewnie była pyszna :) Muszę ją wypróbować w przyszłym tygodniu.
OdpowiedzUsuńKoniecznie Kasiu!
UsuńA czy wyszła bardzo ostra?
OdpowiedzUsuńAbsolutnie, idealnie wyważone smaki, a cayenne jest tylko tylko, imbir świeży więc nie tak ostry jak z proszku. Jest naprawdę godna polecenia.
Usuńznalazłam ten przepis przypadkiem i wczoraj zrobiłam. dodałam 1/2 puszki mleczka kokosowego, bo stało w lodówce, przyprawy w proszku niestety i większą ilość ryżu, przez co było to bardziej danie niż zupa :D w smaku ekstra. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń