Składniki:
- 500 g mąki pszennej - użyłam tortowej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 60 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 50 g miękkiego masła
- 4 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki mąki
Przygotowanie:
- mąkę przesiać do miski, zostawić sobie 3-4 łyżki
- rozkruszyć do środka drożdże, wlać mleko, i zamieszać z niewielką ilością mąki, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce
- jaja, miękkie masło, cukier i sól dokladnie ze sobą wymieszać, dodać do zaczynu i wymieszać - energicznie wyrobić ciasto, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły
- oprószyć 1 łyżką mąki, przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- na posypanej resztą odłożonej mąki stolnicy jeszcze chwilkę wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i złożyć - zapleść chałkę, jak warkocz
- ułożyć go na blasze z papierem do pieczenia, albo na natłuszczonej blasze
- przygotować kruszonkę: miękkie masło, cukier, mąkę zagnieść i rozetrzeć, tworząc zacierki - okruszki, mniejsze i większe, posypać kruszonką chałkę, delikatnie dociskając
- chałkę zostawić jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni
- piec około 35 minut, po upieczeniu ostudzić na kratce
Smacznego;)
Wygląda na pyszną, o niebo lepsza niz kupna
OdpowiedzUsuńJuż nie pamiętam jak kupna smakuje...
UsuńPiękna, uwielbiam... z samym masłem wystarczy :)
OdpowiedzUsuńo tak, nic więcje do szczęścia nie trzeba;)
Usuńchałki jeszcze nie piekłam :) Twoja wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŁucja, musisz to nadrobić;)
UsuńMmmm... aż mi zapachniała!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCudowna, z masełkiem i miodem mhhhmmm niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńPyszna w każdej postaci, z każdym dodatkiem;)
UsuńBędę próbowała. Uwielbiam z rodzynkami w środku:)
OdpowiedzUsuńJa niestety nie lubię rodzynek;(
Usuńile kruszonki! skubacz się we mnie odzywa :D
OdpowiedzUsuńZ kruszonką najlepsza;)
UsuńPięknie wyrośnięta i bardzo apetyczna chałka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
Usuńmy też;)
OdpowiedzUsuń