Dziś już śpią obaj, nawet M. zasnął jak dziecko, kiedy ja tuż po 21-szej weszłam z pracy do domu. Już pojutrze Święta, a u mnie tylko jaja zamarynowane zerkają z lodówki.
Na szczęście odpuściłam jakiś czas temu i nie będę robić nic ponad swoje siły, tylko tyle ile zdąże, bez pośpiechu, z przyjemnością, radością, spokojem.
Jeszcze dziś, już teraz zapraszam Was na przepis na naprawdę wyjątkowy chleb, którym karmię moją rodzinę od kilku tygodni bez przerwy!
Jest miękki, wilgotny, z pachnącym miąższem. Ziarenka chia jak mini piegi pysznie chrupią pomiędzy kęsami. Doskonały nawet z samym masłem. Jeszcze gorący znika w ekspresowym tempie, ledwo nadążam z produkcją zakwasu ;)
Bazowalam na przepisie tatterowca, ale o jego składzie już za chwilę.
Składniki na 1 dużą lub 2 mniejsze keksówki:
- 400 g aktywnego zakwasu żytniego
- 170 ml wody
- 400 g mąki pszennej - tortowej
- 50 g ziaren amarantusa
- 5 łyżek nasion chia
- 1 łyżka soli morskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 20 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
- w misie miksera umieścić wszystkie wymienione składniki
- na najmniejszych obrotach wyrobić ciasto około 15 minut, przykryć, odstawić na godzinę do wyrośnięcia
- po tym czasie ponownie wyrobić, ale już krócej - około 5 minut
- keksówki wysmarować cienką warstwą oliwy i wypełnić ciastem do połowy
- przykryć, odstawić do wyrośnięcia do momentu aż będzie równo z brzegiem formy
- idealnie wyrośniete chleby wstawić do zimnego piekarnika, włączyć na 200 stopni z termoobiegiem i piec 50 minut
- po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika, z formy, wystudzić na kratce
Smacznego ;)
Piękny chlebek Ewuś.
OdpowiedzUsuńI o to chodzi,by nie szaleć, a spokojnie przygotować to, co się zdąży. Ściskam mocno kochana, radosnych Świąt Wam życzę :*
Nie znam nasion chia, muszę o nich poczytać:). Chleb wygląda wspaniale, ma bardzo ciekawa skórkę:) ... a Ty masz rację z tym, że odpuścilaś:) buziaki
OdpowiedzUsuńCzy amarantus ugotowany czy surowy i jeśli surowy to tak w całości czy zmielony na mąkę? Dziękuję.
OdpowiedzUsuńHej czy amarantus ugotowany czy surowy i jeśli surowy to w całości czy zmielony na mąkę? Dziękuję.
OdpowiedzUsuńCzy amarantus ugotowany czy surowy i jeśli surowy to tak w całości czy zmielony na mąkę? Dziękuję.
OdpowiedzUsuńAmarantus surowy - w całości - namoknie od mokrego już ciasta i upiecze się bezproblemowo, zostawiając swój smak i kolor w chlebie. Pozdrawiam
Usuń