logo

czwartek, 17 kwietnia 2014

Majonez domowy

Pamiętam jak przed każdą większa imprezą Mama kręciła majonez w domu.
Z jaj od swoich kurek, które biegały sobie gdzie chciały, skubały trawkę, kwiatki i inne smakołyki, spały w czystym i zadbanym kurniku a znosiły jajka... gdzie popadło ;)
Zbieranie jajek było najciekawszym, pełnym niespodzianek i trzymającym w napięciu zadaniem, jak za mało ich pozbierałam, to Mama mówiła, że jeszcze gdzieś muszą być i muszę nasłuchiwać skąd dochodzi "gdakanie", bo to oznacza, że kura zniosła jajko ;)



Majonez był "ukręcany" w makutrze, drewnianą kulką, w ilościach hurtowych, bo nasza rodzina była bardzo duża i schodziło go naprawdę wiele. Dziś w moim domu korzystamy z miksera - jest szybciej, ale wcale nie łatwiej, gdyż można nie uchwycić momentu gęstnienia i może się nam nie udać.
Ten majonez ze zdjęcia - ukręcił sam M., M. też go w sumie sam zjadł - uwielbia majonez ;)



 
Składniki:
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • musztarda sarepska około 4 łyżeczek
  • olej - około 300 ml
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • cukier do smaku
 
 
Przygotowanie:
  • do żółtka, dodać szczyptę soli, 1 łyżeczkę musztardy - zacząć miksować na średnich obrotach
  • kiedy wszystko połączy się już w jedną całość - pomalutku, po 5 ml dodajemy olej - cały czas ucierając-miksując
  • jak już dodamy i zmiksujemy nasze żółtko z połową oleju, w międzyczasie dodać pozostałą musztardę, pieprz, ocet
  • na sam koniec kiedy już mamy już wykorzystany cały olej, doprawiamy majonez do smaku
  • tak przygotowany majonez należy zużyć w przeciągu 2-3 dni trzymany oczywiście w lodówce
 
 Smacznego ;)

1 komentarz:

  1. Domowy majonez z pewnością smakuje bosko. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...