Do nich należą serniki na zimno, tiramisu i inne pyszności przygotowywane bez użycia piekarnika.
Ten kawowo-różany sernik zniknął jeszcze szybciej niż był przygotowywany, mam pomysł na następny, ale to już na najbliższą okazję, bo szykuje mi się pyszne sobotnie popołudnie ;)
Nuta różana jest ledwo wyczuwalna, delikatna, tak samo skórka z limonki, dodana głównie do ożywienia i delikatnego przełamania słodkiego smaku. Owoce celowo wybrałam takie kwaśno-słodkie, w sezonie letnim pokuszę się o maliny - będą idelanie pasowały do takiego sernika.
Składniki:
- 0,5 l śmietany kremówki
- 0,5 kg serków homogenizowanych o smaku waniliowym
- 3-4 łyżki różanego cukru pudru (można dać zwykły)
- 3-4 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej - w formie granulek - dałam Jacobs Gold
- otarta skórka z 1/2 limonki
- około 7 łyżeczek żelatyny - zalać 2-3 łyżkami zimnej wody, wymieszać, jak napęcznieje zalać 0,5 szklanki wrzącej wody, dokładnie rozpuścić i ostudzić
- około 12-14 biszkoptów typy lady fingers
- świeże owoce - użyłam kiwi zielone i żołte, miechunkę i czerwone porzeczki
Przygotowanie:
- formę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia, na spód poukładać biszkopty
- w misie miksera umieścić śmietanę i ubijać około 3-4 minut, dodać cukier puder
- pomału dodawać łyżka po łyżce serek waniliowy cały czas ubijając mikserem
- dodać otartą skórkę z limonki
- do miksującej się masy partiami dodajemy żelatynę
- na sam koniec wsypujemy kawę rozpuszczalną i jeszcze krótką chwilę mieszamy mikserem
- masę wyłożyć najpierw delikatnie łyżką na ułożone biszkopty, inaczej jak będziemy odrazu wlewać wypłyną nam na wierzch
- wyrównać powierzchnię, wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 1,5-2 godzin
- tuż przed podaniem ozdobić ciasto świeżymi owocami
Smacznego:)
Jak smacznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńRobiłam nie dalej jak wczoraj :) rzeczywiście, niewiarygodne jak mało zajmuje to czasu, a jakie przyjemne :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, ślinka cieknie:D
OdpowiedzUsuńale piękny sernik!pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl
OdpowiedzUsuń