logo

wtorek, 18 lutego 2014

Placuszki jogurtowo-pomarańczowe

Iskierka i M. mogliby na wszystkie posiłki zjadać placuszki, naleśniki, pankejki i inne placuszkopodobne! Goszczą u nas najczęściej na śniadanie lub kolację - dziś padło na kolację w towarzystwie dżemu z jagodzian - ostatniego jaki przyniosłam z piwnicy!



Składniki dla 3 osób:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml soku z pomarańczy  - najlepszy będzie świeżo wyciśnięty
  • 50 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3/4 szklanka mąki tortowej

Przygotowanie:
  • jogurt wymieszać z sokiem i olejem
  • jajko wybić do miseczki, dokładnie wymieszać - "rozmącić" - dodać do jogurtu, wymieszać
  • dodać cukier puder i mąkę, dokładnie ze sobą połączyć, ciasto ma być odrobinę gęstsze od naleśnikowego
  • na rozgrzaną patelnię wylewać po łyżce ciasta tworząc małe placuszki, smażyć z każdej strony na złoty kolor
  • podawać posypane cukrem pudrem, polane miodem czy z ulubionym dżemem



Smacznego;)

1 komentarz:

  1. to było dzisiejsze trzecie podejście do śniadania mojej córki i wreszcie udane.

    wdzięczna, siedząca po Twej lewicy na Eco Mama Day :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...