logo

wtorek, 15 kwietnia 2014

Biała kiełbasa na Wielkanoc marynowana we włoszczyźnie


Białą kiełbasę uwielbiamy w żurku, z grilla w winie i w piwie!
Nie chciałam wymyślać nic na siłę, aż tu nagle, obierając warzywa na bulion warzywny.... natchnęło mnie i ot poprostu zamarynowalam białą surową kiełbasę we włoszczyźnie.

To był strzał w 10-tkę!!!



Składniki: 
  • 6-7 białych kiełbas
  • 1/3 dużego selera
  • 1 duża pietruszka
  • 3 duże marchewki
  • 1 duży por
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:
  • warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, pora w krążki - wymieszać ze sobą
  • w żaroodpornym naczyniu na spód wyłożyć połowę warzyw, polać połową oliwy, poukładać kiełbasę, jedna przy drugiej
  • przykryć pozostałymi warzywami, polać pozostałą oliwą, przykryć i wstawić do lodówki na całą dobę

  • następnego dnia podlać wodą, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na około 1,5 godziny
  • zjadać w towarzystwie ćwikły, chrzanu i kromki pysznego razowego chleba


Nie potrzebujemy żadnych przypraw - kiełbasa, którą od lat zjadamy w naszej kuchni to ta z Zakłady Mięsne Nowak. Jest już idealnie i konkretnie dosmaczona, a warzywa tworzą dla niej doskonały bukiet smaku i zaskakują w tym połączeniu.

Smacznego ;)

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...